Nieuws

  • -

SPTM 2018 – ENFSI, Lisbon, Portugal from 10 to 12 April 2018

ENFSI SPTM

HOBBIT imaging solutions zal dit jaar deelnemen aan de 13e European Meeting for SPTM 2018 – ENFSI Marks WG, taking place in Lisbon, Portugal from 10 to 12 April 2018.


  • -

Zeven jaar cel voor meesterinbreker met Gucci-schoenen

De 26-jarige Brahim S. uit Tilburg is veroordeeld tot zeven jaar cel voor het plegen van minimaal dertig inbraken in twee jaar tijd. De officier van justitie had de maximale straf van acht jaar geëist. Van tien inbraken werd hij vrijgesproken.

Drie rijen slachtoffers, veelal op leeftijd, soms in tranen, hoorden woensdag in de Bossche rechtbank wie ze ongenood in huis hebben gehad. Een meesterinbreker. Slim als de duivel zelf. De 26-jarige Tilburger Brahim S. koos grote huizen in vrijwel alle dorpen tussen Tilburg, Eindhoven en Den Bosch. Hij sloeg alleen overdag toe, want dan staan alarmen vaak uit. Elektronica als tv’s en iPads liet hij met rust (te makkelijk na te speuren),  hij ging voor geld en sieraden. Altijd droeg hij handschoenen, eventuele sporen poetste hij weg met spul uit de gootsteenkastjes: Cif, Antikal of azijn.

Halverwege 2015 zag de politie door die herhalingen dat een inbraakgolf van dezelfde dader of bende moest komen. Pas in december was er een bingo-moment. De buurman van een slachtoffer in Haaren is oud-politieman en hem viel een verdacht autootje op. Het kenteken was van de vader van Brahim. Maanden hield de politie hem in de gaten met achtervolgers en peilzendertjes. In september betrapten ze hem op heterdaad in Veldhoven nadat ze hem binnen een half uur drie keer hoorden inbreken.

Met Brahim in de cel zocht de politie terug wat ze kon bewijzen. Ze vroeg locatiegegevens op van zijn auto en gsm en keek waar een breekijzer is gebruikt. Het resultaat was ontstellend: zo’n tweehonderd braken kwamen in aanmerking, waarvan ruim honderd zo goed als zeker. Want wat ook opviel: vrijwel overal waren schoensporen gevonden. Van een heel duur type Gucci, met een riddertje in de zool. Ook waren er afdrukken van Nikes, ook weer de duurste. Al die afdrukken van de schoenen en het breekijzer moesten worden vergeleken.  Een even grote opgave was het terugvinden van eigenaren van zo’n 1500 sieraden. De politie richtte er een speciale website voor in. Bij elkaar leverde dat een dossier van achttien ordners met 6600 pagina’s. Officier van Justitie Patrick van Hees had geen vingerafdrukken of ander hard bewijs. Dertig zaken hield hij voor, met telkens de Gucci-sporen, de azijn, het breekijzer. Altijd stond de auto in de buurt. En bij elkaar was dat volgens hem sterk genoeg.


  • -

Nieuwe versie automatische schoenspoor vergelijker PRIDE

 

Automated shoeprint matcher

HOBBIT heeft een nieuwe  applicatie ontwikkeld waarmee zonder voorbewerking automatisch schoensporen zeer nauwkeurig vergeleken kunnen worden. Daarnaast maakt deze oplossing het mogelijk om een landelijk referentiebestand op te bouwen. Een gezamenlijk referentiebestand is waardevol omdat dan niet iedereen zijn eigen bestand hoeft te creëren en te onderhouden. Een gezamenlijk bestand is logischerwijs ook veel vollediger. De applicatie wordt geleverd met een grote database aan schoensporen die in het verleden zijn aangetroffen op plaatsen delict uit heel Nederland.

In dit bestand kan vervolgens automatisch gezocht worden. Voor het vergelijken van schoensporen met referentieafdrukken of met andere schoensporen zijn geen manuele handelingen meer nodig. Een digitale afbeelding van het aangetroffen schoenspoor hoeft alleen maar toegevoegd te worden aan de schoenspoorvergelijker om te zoeken in de database. De meest lijkende schoenen komen bovenaan in de lijst met resultaten te staan. Doordat het zoekproces geautomatiseerd is bespaart het de schoenspoordeskundige veel tijd die voorheen besteed werd aan zoeken. PRIDE wordt momenteel getest door verschillende schoenspoorexperts in Nederland, Zwitserland en Zweden.


  • -

Update gezichtsherkenningssoftware

Facerecognition

Er is een nieuwe versie van gezichtsherkenningssoftware  ontwikkeld. Voor deze nieuwe versie wordt gebruik gemaakt van een ander algoritme. Dit algoritme is veel sneller dan het vorige algoritme en maakt het mogelijk om door grote databases heen te zoeken. De hoge snelheid maakt het daarnaast mogelijk in korte tijd een grote hoeveelheid afbeeldingen of videomateriaal te verwerken

Deze oplossing kan toegepast worden voor grote evenementen, stadions, luchthavens en andere openbare gelegenheden. Hierbij is in het eerste instantie de zaak om in een grote menigte gezichten te detecteren. Ieder gedetecteerd gezicht kan vervolgens vergeleken worden met gezichten die opgenomen zijn in een database met gezochte personen.

Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft over de gezichtsherkenningssoftware.


  • -

GCC Forensic Science Conference, 14-15 November 2017

GCCFORENSICLOGONEW_12April_cropped

HOBBIT imaging solutions zal dit jaar deelnemen aan de GCC Forensic Science Conference op 14-15 November 2017 in Abu Dhabi. De Forensic Science Conference is de bron van nieuwe producten, innovaties van het midden oosten.


  • -

Inbreker loopt tegen de lamp door zijn unieke oorafdruk

Hanboeien

Een inbreker die altijd aan de deur luisterde om er zeker van te zijn dat de bewoners niet thuis waren moet de gevangenis in. Hij liep tegen de lamp vanwege zijn oorafdruk, die even uniek is als een vingerafdruk.

De rechtbank in Antwerpen veroordeelde de Kroatische Dusan S. uit Zaventem (bij Brussel) maandag tot vijf jaar celstraf, waarvan vier voorwaardelijk. De 55-jarige man werd schuldig bevonden aan 44 inbraken en twaalf inbraakpogingen door heel België.

De Kroaat maakte vooral cash en juwelen buit en sleet de buit aan een Nederlandse heler. Hij heeft bekend dat hij al ruim tien jaar bezig was, omdat hij vond dat hij als zelfstandige te weinig verdiende. De man moet aan negen gedupeerden in totaal bijna 45.000 euro aan schadevergoedingen betalen.

http://www.ad.nl/ad/nl/38261/Nieuws/article/detail/4275540/2016/04/04/Inbreker-loopt-tegen-de-lamp-door-zijn-unieke-oorafdruk.dhtml


  • -

Nieuwe module in TRIS: heatmaps

Heatmaps

In TRIS is de nieuwe module heatmaps beschikbaar. Deze interactieve tool toont incidenten van een geselecteerde periode op een geografische kaart. Heatmaps is een overzichtelijke manier voor het visualiseren van dicht op elkaar gelegen puntgegevens. Heatmaps worden gebruikt om eenvoudig clusters te identificeren waar een hoge concentratie van criminele activiteit is. Vooral bij de briefing blijk dit een nuttige module te zijn.

Mocht u meer informatie willen ontvangen over de module heatmaps neem dan gerust contact met ons op.


  • -

Forensics Europe Expo, 19 – 20 April 2016

 

Forensic Europe Expo

HOBBIT imaging solutions zal ook dit jaar deelnemen aan de Forensisc Europe Expo op 19 en 20 april. De Forensische Expo in Olympia, Londen is de  internationale beurs en conferentie voor de gehele forensische sector. De Forensische Expo is de bron van nieuwe producten, innovaties en de plek waar de Britse en internationale forensische professionals samenkomen om te netwerken en te leren. Bezoek ons op stand nummer: 1-G32.

http://www.forensicseuropeexpo.com


  • -

  • -

Nieuwe versie iFEA beschikbaar

Nieuwe versie iFEA (Fingerprint Evidence Analyzer) is beschikbaar. iFEA is een mobiele applicatie die het mogelijk maakt om op de plaats delict snel vingerafdrukken te verwerken. Met deze applicatie is het mogelijk vingerafdrukken te fotograferen en ze vervolgens direct vanaf de plaats delict te versturen naar het onderzoeksinstituut waar automatisch onderzocht wordt of de vingerafdruk reeds voorkomt in de landelijke vingerafdruk-database HAVANK. De gebruiker krijgt automatische een reactie in de applicatie of er een hit gevonden is. In samenwerking met de politie is dit proces volledig geautomatiseerd.

iFEA

Hierdoor is een enorme tijdswinst gerealiseerd en kan snel gereageerd worden als er sprake is van een identificatie. De nieuwe versie van iFEA heeft een volledig nieuwe opzet die met name van invloed is op de wijze waarop berichten verwerkt worden. Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft over iFEA of graag een demonstratie zou willen.


U wilt uw bedrijfsprocessen optimalizeren? Wij denken met u mee