Oorafdruk kan verdachte zes jaar cel kosten

  • -

Oorafdruk kan verdachte zes jaar cel kosten

België – Het openbaar ministerie heeft maandag voor de correctionele rechtbank van Antwerpen zes jaar cel gevorderd voor Mohamed A. (34). Hij wordt vervolgd voor 21 inbraken, zeven pogingen en een diefstal met geweld. De beklaagde kon aan de feiten gelinkt worden door oorafdrukken die op de voordeuren van de appartementen werden aangetroffen. Hij ontkent evenwel de meeste feiten.
Alle inbraken vonden op amper drie maanden plaats, van eind maart tot eind juni 2014. Telkens werden appartementen in Antwerpen geviseerd en werd het cilinderslot gemanipuleerd of de deur geforceerd. De buit bestond uit gsm’s, laptops, iPads, juwelen, cash geld en kleding.

Een bewoner van een appartementsgebouw betrapte Mohamed A. op 13 juni in de trappenhal. De beklaagde bedreigde hem met een dolk en maakte stekende bewegingen om het gebouw te kunnen ontvluchten. Hij werd op 12 juli opgepakt. De bewoner herkende hem meteen op foto.

Mohamed A. betwist dat feit niet, maar alle andere wel. Het openbaar ministerie vindt zijn schuld echter bewezen. Oorsporen die op de voordeuren werden aangetroffen, stemmen immers overeen met zijn oorspoor dat na eerdere inbraken in een databank werd opgenomen. En oorsporen zijn volgens de procureur al even uniek als vingerafdrukken.

Zijn advocaat vindt dat oorsporen op zich niet voldoende zijn om iemand te veroordelen. Ze tonen bovendien alleen maar aan dat hij aanwezig was en niet dat hij de inbraak pleegde. Vier slachtoffers stelden zich burgerlijke partij tegen zijn cliënt en eisen bijna 13.000 euro aan schadevergoedingen.

Bron: Het Nieuwsblad


U wilt uw bedrijfsprocessen optimalizeren? Wij denken met u mee