Oorafdruk nekt inbreker

  • -

Oorafdruk nekt inbreker

Een inbreker die in anderhalf jaar tijd maar liefst 215 inbraken pleegde en 62 pogingen deed in het Gentse, is ontmaskerd dankzij zijn oorafdruk. Een van de slachtoffers noemde de Slovaak zelfs – terecht – de ‘Cristiano Ronaldo van de inbrekers’.

De waslijst aan feiten waarvoor de 40-jarige Slovaak Achac T. gisteren terecht stond, is schier eindeloos. De man had blijkbaar een voorliefde voor appartementsgebouwen: hij brak in maar liefst 215 flats binnen, 62 keer moest hij zijn poging staken en wegvluchten. Dit alles presteerde hij in anderhalf jaar tijd. Omgerekend gaat het dus om bijna één inbraak of poging per dag. De werkwijze van de beroepsinbreker was telkens dezelfde. Hij parkeerde zijn wagen met uitzicht op de centrale inkomdeur, wachtte tot hij enkele mensen naar buiten zag komen en sloeg dan zijn slag. Hij brak de toegangsdeur open en ging aan de voordeur van alle appartementen luisteren wie wel of niet thuis was. De man drukte daarbij zijn oor blijkbaar zodanig hard tegen de deur dat hij in tientallen gevallen een duidelijk oorspoor achterliet. Dat is hem uiteindelijk fataal geworden. Dankzij dat spoor kon de politie hem linken aan tientallen inbraken.

“Het is een van de eerste grote zaken waarbij de oorafdruk zo’n cruciale rol heeft gespeeld. De oren van elke persoon zijn uniek en kunnen dus, net als de vingerafdrukken, gebruikt worden om iemand te identificeren”, zegt procureur Hans Van Landeghem van het parket van Oost-Vlaanderen, afdeling Gent. Hij goot het speurwerk van de federale politie in een dagvaarding van tientallen pagina’s en bracht Achac T., samen met zijn kompaan die een kleinere rol speelde, gisteren voor de rechtbank.

De grootste rechtszaal van het Gentse gerechtsgebouw was maar net groot genoeg om alle slachtoffers een plaatsje te kunnen geven. Weinigen verwachtten nog iets terug te zien van hun gestolen spullen, laat staan een schadevergoeding. De meesten wilden wel een glimp opvangen van de ‘Cristiano Ronaldo van het inbreken’, zoals één van de slachtoffers de beklaagde noemde.

“Ik was op een ochtend naar mijn werk vertrokken en had een auto zien staan, met daarin een man met een kap over zijn hoofd. Ik vond het al verdacht en inderdaad: toen mijn vriendin ’s avonds thuis kwam, lag ons appartement overhoop. Laptop, fototoestel, iPod: alles weg. Net als een gouden ring die mijn moeder nog van haar moeder had gekregen en die ik aan mijn vriendin wilde geven”, zegt slachtoffer Jonathan Speeckaert (25) uit Oostakker. “De politie vroeg toen of we wilden dat ze DNA-onderzoek zou doen. Dat zou ons een paar honderd euro kosten, zeiden ze. Gelukkig vonden ze ook zo’n oorafdruk op onze voordeur. Ik hoop nu maar dat de rechter dat als bewijs aanvaardt.”

Twee uur weg

Eenzelfde verhaal bij de 80-jarige Lydie Dellaert uit Sint-Amandsberg. “Ik was hooguit twee uur niet thuis, maar al mijn gouden juwelen waren weg. Blijkbaar is hij bij alle buren op mijn verdieping aan de deur gaan luisteren, maar is hij alleen bij mij binnengebroken omdat hij hoorde dat ik niet thuis was. Ook op mijn deur hebben ze zo’n oorafdruk gevonden”, zegt de kranige vrouw.

In principe riskeert Achac T. maximum vijf jaar cel voor de ellenlange inbrakenreeks. Omdat hij bij één inbraak ook geweld gebruikte, verdubbelt die strafmaat echter naar tien jaar. Of de procureur die maximumstraf zal vragen, moet blijken op de zitting van 19 juni.

Bron: http://www.hln.be/


U wilt uw bedrijfsprocessen optimalizeren? Wij denken met u mee